tiistai 13. elokuuta 2013

Nauti matkasta

Olen viime ajat tutkaillut itseäni hyvässä ja pahassa. Mitä painonpudotus -projektiini tulee en ole kokenut nyt mukavaksi punnita itseäni perjantaisin tai ottaa mittoja kuten on ollut tapana. Syy on yksinkertainen: tunnen ettei edistystä ole tapahtunut. En tahdo ottaa itselleni turhia paineita tilanteesta koska tiedän viime ajan kokemuksesta sen vain pahentavan asiaa.

Voin siis jäädä tuleen makaamaan ja joka viikko todeta kilojen tulevan pikkuhiljaa takaisin tai voin ryhdistäytyä ja olla siten lähempänä taas tavoitettani. Olen pitkään roikkunut näissä kiloissa missä nyt olen. Jo ennen raskausaikaa. Jostain syystä tuntuu olevan vaikea päästä tästä alaspäin.

Aika muuttaa muistoja jonkin verran ja muistan nyt aikuisiän parhaimmassa kunnossa olevan minäni seuraavanlaisena: painoin 58-59 kg ja kroppani oli atleettinen. Treenasin hyvin kurinalaisesti. Söin hyvin kurinalaisesti. Voin huonosti ja löysin lopulta itseni lääkärillä ylikunto diagnoosi taskussani. Liikuntakielto. Elämäntilanteeni oli tuolloin vaikea. Se vaikutti varmasti. Tämä on piirtynyt mielikuvaksi alitajuntaani siitä mitä minun pitäisi tehdä, jotta pääsisin tavoitteeseeni. Olen päättänyt etten anna itseäni täysin vietäväksi. Olen päättänyt myös haluavani herkutella satunnaisesti. Nämä mielikuvat voivat nyt estää edistymistäni. Tasapainon etsiminen on vaikeinta.

Alan soveltamaan samaa mitä juoksiessani. Ennen juoksin katsoen sykemittarista aikaa ja minuutit tuntuivat matelevan eikä matkanteko ollut varsinaisesti nautinnollista. Nykyisin muistutan itseäni nauttimaan matkasta ja fiiliksestä, ja olen nauttinutkin. Tietysti on päiviä, jolloin askel ei kulje. Niin on ja tulee olemaan painonpudotuksenikin kanssa. Omalle perfektionistiselle luonteelleni sen ymmärtäminen on vaikeaa. Siksi muistuttelen seuraavista:

  • Herkuttelu ei leimaa koko projektia eikä silloin pidä ajatella ettei ole väliä syökö koko kavalkaadin herkkuja kun jo kerran aloitti. Valintoja tehdään joka päivä ja joka hetki ja jos valinta oli kerran väärä niin seuraavan pitäisi olla oikea. 
  • Liikkua kannattaa silloin kun voi ja sen ajan puitteissa mitä on. Ei siis ole järkeä jättää lenkkiä väliin jos pystyy olemaan vain puoli tuntia. Mielummin puoli tuntia kun ei mitään. 
  • Väsyneenä ei pitäisi lähteä urheilemaan tai miettiä syömisiä. Tulee vaan ylilyöntejä. Lepo on tärkeää.

Paljon on henkisellä puolella vielä tehtävää, mutta olen oivaltanut jo itselleni tärkeitä seikkoja.

Perjantai punnituksia ja kuukauden senttejä tulee varmasti piankin, mutta nyt keskityn saamaan tasapainoon kroppani viikonlopun mökkireissun jälkeen. Eilinen lenkki ja tämän päivän sali laittoi jo nesteitä liikkeelle, mutta edelleen olo on turvonnut. Itselläni on vielä hyvin helposti nestettä keräävä kroppa (jos näin voi sanoa). Kolmen kilon painonnousu hällä väliä viikonlopun jälkeen ihan perus. Hyvä esimerkki on painonlasku eiliseltä - 900 g. What!

Kuva Pinterest.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun jätät kommenttia :)